BOEDDHISME
Thailand
Thai Amulet LP Waen Sujinno talisman 1979 (LP Waen Sujinno uit Wat Doi Mae Pang, Chiangmai Provincie)
Darn Phra Phum - Geestenhuis
Een Thais geestenhuis, Sarn Phra Phum, staat in Thailand bij vrijwel elke woning of bedrijfspand dat men optrekt en is in de vorm van een kleine tempel geplaatst op een verhoging.
Het huisje moet een vervangend onderkomen bieden aan de geesten die zich verjaagd voelen tijdens de bouw van de woning/pand.
Door de geesten gunstig te stemmen kun je wierook, eten en bloemen offeren, zodat de geesten zich prettig gaan voelen in hun nieuwe onderkomen. Op deze manier hoop je dat de geesten je met
rust laten en dat ongeluk wordt voorkomen.
Bij het plaatsen van zo`n geestenhuis houdt de Thai rekening met de plek waar het komt te staan. De beste plek is aan de oostelijk of zuidelijk kant van de eigen woning, zodat het
geestenhuis nooit in de schaduw van de eigen woning staat.
Phra Somdejs Amulet
Thai Temple paintings
Tibet
Lama Crown
Collection : E.Vonck
Gebedsvlaggen
Tibetaanse gebedsvlaggetjes zijn gekleurde stukjes textiel, bedrukt met gebeden en mantra's en opgehangen in slingers op bergpassen, tempels en rotspunten, aan tempels en stoepa’s. Gebedsvlaggetjes komen alleen voor in het Tibetaans boeddhisme (Theravada) werden reeds gebruikt in de bön-traditie. (De bön is een vorm van boeddhisme die is ontstaan naast en onderscheiden moet worden van het Tibetaans boeddhisme)
Kapala
Een kapala (Sanskiet voor “shedel”) word voornamelijk gebruikt bij de tantrische meditatie, om in een verruimd bewustzijn te komen, en ook als offerschaal op het altaar. Een kapala ziet men als een ritueel werktuig (een kom) en vinden we ook terug in zowel het hindoeïstische tantra als boeddhistische tantra (Vajrayana) en men treft ze aan in diverse vormen en materialen. Zowel in de vorm van schedel, zowel uit een mensenschedel als van een aap, ram of schaap als uit brons of messing.
Japan
Amidha Boeddha
Een voorstelling van Amida Boeddha in een staande houding, rechterhand omhoog gehouden met de handpalm naar voren gericht, de duim en wijsvinger vormen een cirkel. De linkerarm hangt naar beneden, met de handpalm naar voren gericht, de duim en wijsvinger vormen eveneens een cirkel. De cirkels vertegenwoordigen onze Eenheid met het Leven. Het beeld is geen afgod of god die aanbeden moet worden, het is eerder een symbool van Verlichting en waarheidsidealen van Oneindige Wijsheid.
Het beeld toont tevens Amida Boeddha in menselijke vorm en herinnert ons eraan dat mensen de waarheid kunnen realiseren. De Amida Boeddha leunt een beetje naar voren - alsof hij een stap naar ons toe doet met zijn rechtervoet, en brengt oneindige wijsheid en mededogen naar alle voelende wezens. Hij komt tevoorschijn uit een lotusbloem, die de essentie van de Boeddha vertegenwoordigt. De Boeddha leerde ons te leven als een lotus, die door de modder (de mensenwereld) oprijst om een zuivere, mooie witte bloem te produceren (de vrede en schoonheid van Verlichting). Hij leerde ons om ons niet te laten definiëren door onze omgeving en om uit al onze kwellingen te groeien en boven hebzucht, haat, woede en onwetendheid uit te stijgen.
Fujin & Raijin Kyodomen
Kyodomen is het volkstheater van Japan, ontwikkeld in kleine dorpjes rond lokale mythen en legendes. Bij de oprichting van een heiligdom of tempel maakten plaatselijke beeldhouwers maskers om op te dragen aan de plaatselijke Shinto-goden of geesten. Het dragen van het masker riep de god aan en stond het aanroepen van bovennatuurlijke krachten toe om het dorp ten goede te komen. Fujin (blauwe masker) is een van deze goden, de heer van de wind in de Japanse overlevering, die een luipaardvel draagt en een zak wind (mogelijk afgeleid van de Griekse god Boreas) op zijn schouders draagt. Hij verschijnt meestal samen met Raijin (roze masker), de god van donder en bliksem.
China
Caishen
Caishen noemen meeste mensen “God van rijkdom”
Caishen “God van rijkdom” noemen kan een beetje misleidend zijn. De reden is dat er in feite talloze historische figuren zijn waarvan wordt aangenomen dat ze de belichaming zijn van Caishen en zelf goden van rijkdom zijn. Dergelijke belichamingen van Caishen zijn zowel in de Chinese volksreligie als in het taoïsme te vinden. Zelfs sommige boeddhistische scholen erkennen Caishen in een of andere vorm.
De naam Caishen is gemaakt van twee Chinese karakters, die samen God of Wealth betekenen. Hij is een van de meest aangeroepen goden van de Chinese mythologie, vooral bij Chinees Nieuwjaar, wanneer mensen Caishen aanroepen om het komende jaar te zegenen met voorspoed en rijkdom.
Guanyin
Guanyin, Kwanyin, Guanshiyin of Guanyin Pusa is de Chinese interpretatie van de bodhisattva Avalokiteśvara (de godin van troost en genade). Daarnaast wordt ze in het taoïsme gezien als een onsterfelijke. Het heilige schrift dat aan haar gewijd is, is het Dabeizhou. Guanyin is de godin van mededogen en de zee. Ze behoort samen met Mahasthamaprapta en Amitabha Boeddha tot de drie heiligen uit het westelijke paradijs; zij worden aanbeden om overleden geliefden van de hel te redden en ze toegang tot het westelijke paradijs te geven.
Happy Boeddha
Deze Boeddha symboliseert geluk bij het stichten van een gezond gezin dat altijd gevuld is met gelach en geluk.
In Feng Shui is de Lachende Boeddha, door boeddhisten ook bekend als Matreiya, een van de meest verheven symbolen van vreugde en welzijn. Wanneer dit vrolijke personage in een huis wordt geplaatst, zal hij wonderen doen voor alle bewoners binnen; naast het revitaliseren van dode of negatieve chi en het verlichten van spanning, wordt aangenomen dat hij ook fortuin en rijkdom oproept voor alle gezinsleden. De Lachende Boeddha hangt nu ook op kantoor en op prominente plekken in zakelijke gelegenheden, zoals de balie, lobby of kassa. Hij is ook een zeer gerespecteerde figuur die in veel tempels bij het altaar wordt geplaatst.
De Lachende Boeddha zelf is een visioen van geluk; zijn gezicht is altijd in een vrolijke, lachende uitdrukking (vandaar zijn naam) en zijn positie is vrolijk.